Alternativmedicin

Vilka metoder inom alternativmedicin fungerar?

Hur ser det egentligen ut med all alternativmedicin som finns tillgänglig? Frågar man en sökande person så kommer svaret vara att det mesta fungerar och att det är en självklarhet att man kan bota diverse åkommor dels genom naturliga läkemedel och dels genom olika behandlingar där man ser kroppen som en helhet och där exempelvis ett tryck på foten kan göra så att huvudvärken försvinner (exempelvis vid zonterapi).

Det man ska ha klart för sig är att den sökande personen också i grunden är troende sett till att hen tror på det hen håller på med. Tror man tillräckligt på något så kan det också fungera; det är bevisat. Vi har exempelvis bevis på att det fungerar att ge personer med olika åkommor en viss typ av medicin och därefter ersätta denna - utan personens vetskap - med sockerpiller och se hur krämporna mystiskt försvunnit. En sökande - och på sin metod - troende person kan alltså övertyga sig själv att det verkligen fungerar - trots att de vetenskapliga bevisen är ringa eller överhuvudtaget icke-existerande. Placebo-effekten är stor då det kommer till alternativmedicin.

Ställer vi frågan om vad som fungerar till en expert på området alternativmedicin så får vi - föga överraskande - ett lite annorlunda svar än från den sökande personen vi berörde ovan i texten. Professor Edzard Ernst utkom för några år sedan med boken: Salvekvick och Kvacksalveri - Alternativmedicinen under luppen - och där går han igenom vad som fungerar- och vad som inte gör det. Han och hans forskarlag granskade 40 olika alternativa behandlingar genom tusen studier. resultatet? det mesta var verkningslöst. Det svaret förvånar knappast anhängare av alternativmedicin, men de kan förmodligen glädjas över att en del faktisk fick tummen upp av denne professor. Vi tänkte gå igenom några av de mest populära behandlingarna inom alternativmedicin och dels förklara dem och dels ge hans dom över dessa:

Homeopati:

Förhoppning: Homeopati är en medicinsk behandlingsmetod som går ut på att man “låter lika bota lika”. Det vill säga -  det som orsakar en sjukdom kan också bota densamma. vi kan exempelvis säga attd u är allergisk mot björkpollen och att du botar denna allergi genom att tillföra kroppen extrakt av just björkpollen (men i mindre doser och under den period där pollen inte finns i luften). kroppen vänjer sig och då det väl är säsong så är besvären borta.

Verklighet: Homeopati handlar om ren och skär placeboeffekt.

Akupunktur:

Förhoppning: Genom att på valda delar av kroppen sticka nålar kan man lindra- och få smärta att försvinna. En uråldrig kinesisk metod.

Verklighet: det finns ett visst vetenskapligt stöd för att akupunktur fungerar som smärtlindring och som kur för illamående. Men, det handlar om en övergående fas där effekten är ringa. Akupunktur erbjuds idag vid förlossningar i Sverige - men man ska veta att det mesta tyder på att den här typen av smärtlindring handlar om placebo.

Kiropraktik:

Förhoppning: Genom tryck med händerna så kan man bota ryggsmärta . En kiropraktor diagnostiserar, behandlar, rehabiliterar och förebygger personer som har ryggsmärtor och återställer ryggen till normalt tillstånd.

Verkligheten: I Sverige är kiropraktik - till skillnad från många andra länder - väl integrerad i sjukvården och används som komplement. Även Edzard Ernst ger kiropraktiken tummen upp - men med vissa förbehåll. han hävdar att det finns viss effekt - men att denna även skulle ges vid mer konventionell sjukvård. Dessutom så varnar han för riskerna med att manipulera halskotor då det finns en risk för stroke och till och med dödsfall.

Blodiglar:

Förhoppning: genom att använda blodiglar vid exempelvis en operation av ett avslitet finger - som satts på plats, men som har en dålig blodcirkulation på grund av bristande venöst flöde - så kan blodflödet öka och fingret frå snabbt sin färg tillbaka. Blodiglar används som behandling mot knäartros och mot exempelvis tennisarmbåge.

Verkligheten: Fungerar. I Sverige används blodiglar ofta vid nämnda hand- och fingeroperationer och ger en god effekt. Även vid knäartros så har smärtlindring bevisats. Det har heller inte bevisats att några risker finns.

Att tänka på gällande alternativmedicin

Där har vi således fyra vanliga behandlingar inom alternativmedicin samt vad man kan förvänta sig av dessa. Vi tänkte snabbt och kortfattat gå igenom ytterligare några behandlingar innan vi visar på olika örtmediciner och deras effekter.

  • Avslappningsmetoder: Minskar stress och oro, men bör inte prövas av personer som är bipolära eller som lider av depressioner.
  • Meditation: Fungerar och ger avslappning. Lider man av psykisk ohälsa så bör man undvika meditation som behandlingsform.
  • Zonterapi: Fungerar inte alls - det finns inga samband mellan tryck på fötterna och mellan olika kroppsdelar på kroppen. Det handlar om en dyrare sorts fotmassage.
  • Magnetterapi: Det finns inga som helst vetenskapliga belägg för att magneter skulle kunna bota några som helst åkommor.
  • Kosttillskott: Exempelvis fiskleverolja minskar dels risken för hjärt- och kärlsjukdomar och fungerar även rent inflammationshämmande.

Örtmedicin som fungerar

  • Johannesört: Kan lindra depression - men kan även ta bort effekten av annan medicin som äts vid dessa - och andra -  besvär. Man ska alltid berätta för sin läkare om man äter johannesört då örten kan stimulera enzymerna i levern och göra att andra mediciner slås ut innan de har börjat verka. Effekten av exempelvis p-piller kan avta.  
  • Afrikansk djävulsklo: Lindrar mot smärtor i benstomme och muskler.
  • Gingko: Motverkar demens och fungerar mot cirkulationsbesvär i benen.
  • Hagtorn: Motverkar hjärtsvikt.
  • Vitlök: Lider du av höga kolesterolvärden så kan vitlök hjälpa dig att sänka dessa.  
  • Kava: Kan lindra oro.
  • Rödklöver: kan lindra- och motverka klimakteriebesvär.

Dock: man måste - även om dessa örter har effekt - inta viss försiktighet. Får du konventionell medicin utskriven så får du också en dosering att följa samt en bipackssedel där eventuella biverkningar finns nedskrivna. Det får du inte om du vänder dig till örtriket.