Naturläkemedel

Högre kontroll av naturläkemedel

Så fort vår hälsa har sviktat så har vi kunnat vända oss till naturen och ta del av det gigantiska medicinskåp som finns där. För; det handlar om mediciner idag och till skillnad mot för hur det såg ut för några år sedan så går naturläkemedel igenom samma hårda kontroller som konventionella mediciner gör. Det finns således en större effekt då man talar om naturmediciner i allmänhet och som patient så riskerar man inte samma risk att bli lurad.

Tidigare var branschen full av lycksökare som lovade brett men höll tunt; man skodde sig på folks olycka och sjukdomar och hävdade att exempelvis en viss typ av ört kunde bota cancer, AIDS och andra allvarliga sjukdomar. Dessa lurendrejare finns fortfarande - men skillnaden är att du idag kan upptäcka dessa på ett betydligt lättare sätt.

Ett naturläkemedel som säljs på exempelvis apoteket eller som rekommenderas av en läkare har testats - och godkänts - vetenskapligt och har således en dokumenterad effekt mot den åkomma man söker hjälp för.

Skojarna finns tyvärr kvar

Här ska vi nämna det uppenbara. Antalet naturläkemedel har i och med de hårdare kraven blivit färre - men de som finns har blivit bättre. Färre säger vi dock med en viss reservation. Internet är fullt av sidor som säljer naturläkemedel och där kan försäljarna vitt och brett skryta om effekt, om fördelar och om olika “tester” som gjorts av “medicinen” i fråga. Det finns inga belägg för att dessa skulle ha någon som helst effekt och i synnerhet då de kommer med en hög prislapp så bör man vara försiktig.

Det går inte att bota cancer med någon typ av ört eller av någon annan form av naturläkemedel. Däremot så finns det kemiska mediciner och cellgifter som utvinns av exempelvis idegranens bark samt ur rosensköna. Vi har all förståelse för att man som sjuk är villig att vända på varenda sten och söka sig till alla möjliga stigar i jakt på botemedel. Men, det handlar om ett sofistikerat - och dyrt - lurendrejeri som maximalt kan ge en viss placeboeffekt.

Naturläkemedel som fungerar

De naturläkemedel som saluförs i Sverige har alltså en väldokumenterad effekt och är godkända av Läkemedelsverket. Vi tänkte gå igenom några av dessa och säga vilka åkommor de botar och ger lindring mot.

För magen:

 • Iberogast: Fungerar som lindring vid IBS och vid tillfällig magkatarr.

För förkylning

 • Sinova och Sinopret: Verkar mot förkylning och vid problem med bihålorna.
 • Prospan: Tar bort slemhosta.
 • Echinagard: Lindrar vid förkylning

För underlivet:

 • Cernitol: Vid godartad prostataförstoring så kan man använda detta naturläkemedel.  
 • Veregen: Används - av personer över 18 år - för utvärtes behandling av anala- och genitala vårtor.

Mot depressioner:

 • Dormiplant: Lindrar vid nervösa spänningar och hjälper mot mindre sömnbesvär.
 • Laif: Fungerar som lindring mot lindrigare och medelstora depressioner - är receptbelagd.
 • Neurokan: Fungerar för att lindra lättare nedstämdhet, mot tillfälliga insomningsbesvär samt mot lindrig oro.

Mot smärta:

 • Flexagil: motverkar lindrig och måttlig smärta i leder samt vid lokal smärta.

För hormonella besvär:

 • Remifemin: Motverkar klimakteriebesvär såsom svettningar och värmesvallningar.
 • Klymadonin: Motverkar även det kraftiga svettningar och vanligt förekommande värmesvallningar i samband med att kvinnor går in- eller befinner sig i klimakteriet.

Om vi ska se naturläkemedel ur ett lite större perspektiv så är det så att ungefär 40 % av den konventionella medicinen har sitt ursprung i växtriket. Vi är till stor del uppbyggda - rent genetiskt - som många växter och det gör att vi på många sätt reagerar på samma sätt vid exempelvis inflammationer. Det gör även att försvaret vid exempelvis virusangrepp eller andra sjukdomar ser ut på ett liknande sätt. Därför är det heller ingen slump att den höga procenten om 40 gällande vanlig medicin är hämtad från växtriket.

Vi kan ge några exempel på sådana mediciner för att ytterligare bredda perspektivet och öka förståelsen kring naturläkemedel och varför sådana används och eftersöks. 

 • P-piller - hormonet utvinns av ett ämne som finns i sojabönor.
 • Antibiotika och Penicillin - Kommer från svampar och mikroorganismer.
 • Morfin - utvinns från vallmo.

Hjärtmediciner - Sedan 1700-talet så har man använt digoxin för att motverka hjärtrubbningar. Ett ämne som utvinns ur fingerborgsblomman.