10 anledningar till varför du bör bli vegetarian

Att vara vegetarian innebär att man undviker animaliska produkter till förmån för vegetabiliska livsmedel. Begreppet är inte nytt, men allt fler väljer att ansluta sig till livsstilen.

Trenden är tydlig: att äta vegetariskt blir allt vanligare. Det märks inte minst i affärernas kyl- och frysdiskar som de senaste åren har utökat sitt sortiment av vegetariska produkter avsevärt. Strömningen märks även av på restaurangernas menyer som idag har betydligt fler vegetariska alternativ än för tio, tjugo år sedan. Ett tänkbart skäl till att det här sättet att äta på har fått fäste runt om i världen är den ökade globaliseringen och internet. Genom olika sökmotorer kan vi få fram information om olika fördelar med vegetarisk kost. På sociala medier påverkar människor varandra att förändra ätmönster som förr var mer konstanta. Idag har vi inte heller någon brist på mat i samma utsträckning som förr i tiden när man förväntades äta det som bjöds, och det gör att vi har större valmöjligheter när det kommer till vår kost.

Många skäl att äta vegetariskt

Anledningarna till varför människor väljer att äta vegetariskt varierar. Det finns helt enkelt många skäl att anamma den trend som så tydligt är på uppgående. Ett sådant som alldeles säkert har gynnats av vår moderna tids informationsspridning är den etiska biten. Genom bilder och videoklipp på internet är det svårt att förneka det uppenbara, att djur far illa i den industri som möjliggör människans köttätande. Få kan idag låtsas att de inte känner till hur det gick till när den där kycklingfilén, skinkan eller köttfärsen producerades. På samma sätt är vi betydligt fler idag som förstår hur djurhållningen påverkar vår miljö, varför många väljer att äta vegetariskt för att spara på vår planet. Men det finns också hälsomässiga skäl till att hålla sig borta från kött. Många upplever nämligen att deras kropp mår mycket bättre av den vegetariska kosthållningen.

Ett okomplicerat val

Ytterligare skäl som kan nämnas är religiösa, smakmässiga, rättvisebaserade, djurrättsliga, estetiska och ekonomiska. Många håller också det vegetariska alternativet som mer smidigt när det kommer till tillagning, vilket undergräver motargumentet som vissa använder när de pratar om växtbaserad mat som komplicerad. För det är den inte. Tillagningstiderna är ofta betydligt kortare än för kötträtter, och risken att få i sig farliga bakterier för att maten inte är ordentligt genomstekt är ett minne blott för den som har bestämt sig.

1 Apr 2020