Driv lantbruket med solceller

Att tänka långsiktigt och hållbart har länge varit norm inom jordbruket. Solceller är en modern och naturlig fortsättning på ett klimatsmart jordbruk. Solpaneler, växelriktare och elcentral är det som utgör en solcellsanläggning. Vi har tagit fram några solklara vinster med att använda solceller för lantbruk.

Oberoende av elmarknad

Lantbruk som har en egen energikälla blir mindre känsligt för elmarknadens nycker. Då kan du sköta din gård som du vill utan att behöva spara på energi. Ifall ni skulle bli utan el på grund av oväder eller andra oförutsägbara händelser så har ni solcellerna att falla tillbaka på. I och med klimatförändringarna har vi en del extremväder att vänta framöver, solceller tryggar er produktion!

Goda förutsättningar för bra kapacitet

Ladugårdarna erbjuder oftast stora tak där många solceller får plats vilket är en bra grund för att uppnå en bra kapacitet när man använde solceller för lantbruk. Vare sig gården sysslar med djurnäring, skogsbruk eller spannmål så går det åt en hel del energi, även på sommaren. Med solceller blir den energin gratis! Fråga en konsult om läge och lutning på solcellerna så att ni kan få ut så mycket som möjligt av er investering.

Ekonomisk vinst

Att elen blir dyrare och dyrare är vi alla medvetna om. För att spara pengar kan man antingen försöka spara energi eller hitta en alternativ energikälla. Solceller för lantbruk gör er näst intill självförsörjande på sommaren. Får ni ett överskott på energi så kan ni sälja det och på så sätt täcka upp för energin ni behöver köpa på vintern.

Miljöansvar

Att investera i en solcellsanläggning är att ta miljöansvar. Solceller är det kanske bästa alternativet vi har just nu när det kommer till rena energikällor. Många argumenterar för att kärnkraft är rent men det är fortfarande riskabelt, framförallt de gamla anläggningarna. Solceller går att plocka bort den dagen de är uttjänta, de gör ingen större åverkan på natur, varken estetiskt eller annat. Viktigast är att de inte släpper ut någon koldioxid annat än när de tillverkas, en skuld som de tjänar in inom 2-3 år.

Solceller för lantbruk - att tänka på innan installation

Det kan vara bra att tänka igenom sin solcellsanläggning ordentligt innan man börjar installera solceller för sitt lantbruk.

Det första du behöver tänka på är att taket eller väggen där solcellerna skall sitta är i bra skick så att den håller lika länge som solcellerna. Även om solcellerna på sikt kommer bli lönsamma så får du räkna med en ganska stor kostnad för själva anläggningen och för installationen. Kolla upp och sök de stöd som staten erbjuder för solcellsanläggningar. Du kan dessutom göra rot-avdrag på själva installationen vilket gör att du kommer ner ytterligare lite i pris. Slutligen råder vi dig att satsa på kvalité och inte ta det billigaste alternativet. Allt eftersom solcellsmarknaden växer så dyker det upp billiga kopior som lovar runt men håller tunt. Se till att göra efterforskningar så du vet att anläggningen som du köper håller bra för vårt nordiska klimat.

Det finns några saker som är viktiga att tänka på innan man börjar sätta upp solceller. Se till att taket eller väggen som ni skall ha anläggningen på kommer hålla minst lika länge som anläggningen, det vill säga 25-30 år. Gör de reparationer som är nödvändiga nu för det blir svårt, om inte omöjligt, sen. Ibland behöver man bygglov för solcellsanläggningar, så det är bra att förbereda för det. Staten kan betala upp till 20% av den solcellsinvestering, dessutom kan du få rut-avdrag på själva installationen. Sök den typen av avdrag och stöd i tid. När du sedan skall köpa själva anläggningen så köp något av god kvalité som håller för de nordiska klimatet. Det finns tyvärr skräckhistorier om hur solceller går sönder efter bara 5 år på grund av billiga komponenter.

Vi hoppas den här texten varit till hjälp för dig som funderar på att skaffa solceller för ditt lantbruk!

20 Nov 2021