Alternativ hundmat - hur ska man tänka?

Många hundägare brottas med vissa samvetskval gällande hundfoder. Man tycker att man erbjuder sin bäste vän trista måltider som ser likadana ut dag ut och dag in. Torrfoder är den hundmat som är vanligast i de svenska hundskålarna, men är det bra nog? Finns det alternativ hundmat som är bättre?

Evolutionen syns tydligt på hunden som djur. Jämför man hunden med vargen så har tydliga skillnader tillkommit i takt med åren. Vargen är - precis som hunden en gång var - en köttätare och en köttätare endast. Hunden å sin sida har tagit steget att bli en allätare. Detta innebär att man som hundägare kan servera allt från kött, spannmål, grönsaker och frukt. Hunden behöver, precis som människan, mängder av olika mineraler, vitaminer, protein, fett och kolhydrater. Då det handlar om att välja hundfoder så ska man som ägare inte stirra sig blind på hur det ser ut - man ska istället fokusera på innehållsförteckningen. Att välja torrfoder är ett säkert kort, men det handlar samtidigt också om att välja rätt sådant.

Torrfoder är bra för hunden - och du kommer inte att behöva vara orolig för att hunden blir trött på maten i fråga - men det handlar samtidigt om att välja rätt torrfoder. Priset ger en tydlig indikator om detta. Ett billigt torrfoder innehåller ofta för mycket grönsaker och för lite kött. Kött är dyrare att använda. Samtidigt så ska man heller inte välja ett hundfoder med för hög kötthalt i, detta då hunden inte mår bra av för mycket köttprotein. Lagom är, som det så vackert heter, bäst.

Hundfoder - välj rätt alternativ

Man kan som hundägare däremot välja att experimentera lite med kosten. Att ha torrfoder som en bas ger en bra grund att stå på. Vid givna måltider så kan man sedan exempelvis välja konserver eller färskfoder. BARF-kost har blivit populärt under senare år. Det innebär att man serverar hunden rå mat som blandas upp endast med några få grönsaker och spannmål - kokt pasta och/eller ris är vanligt.

Fördelen med denna typ av kost är att hunden får återgå lite till det vilda och gnaga, tugga och följa sina naturliga instinkter. Utöver det så får hunden en välbalanserad och välsmakande mat. Nackdelen med BARF är att den kräver övervakning och att du måste se till att hunden inte saknar viktiga matgrupper. Även mängden mat du serverar blir viktig. Här kan man med fördel rådgöra med en veterinär om ett lämpligt upplägg för just den hund man äger.

Kan BARF-foder vara lösningen?

Idag finns BARF-foder att köpa direkt i djuraffärer och då i frysta, färdigblandade förpackningar. Detta underlättar då du som hundägare slipper den planering som krävs för att erbjuda din hund denna typ av kost på daglig basis. Genom att välja frysta förpackningar så är det bara att tina upp hundmaten innan och sedan servera. Det kan definitivt vara ett bra alternativ.

Det viktigaste gällande hundfoder handlar dock om att servera det som din hund i slutändan mår bra av. Har du en pigg, alert och glad hund som håller sin vikt och vars päls har en härlig lyster så är det troligt att det du lägger i hundskålen är väldigt bra. Det motsatta tyder på att du bör se över vilket hundfoder som kan fungera bättre.

30 Sep 2021