FÖRSTASIDAN ARKIV OM ALTERNATIVJOURNALEN MOTGIFT BIBLIOTEK BLOGGAR ANNONSERING ANSLAGSTAVLA LÄNKAR
Nyheter Kontakta oss Webshop Utbildning

WEB-kurser mm

Böcker

Egna och andras böcker

Mottagning
RSS

Om alternativjournalen
Redaktörer:
Ulf BrånellWebbplatsen är utvecklad av SpaceLoops

Ge Foten kalla handen!

Efter den nye s-ledarens uttalanden om att prioritera industriella innovationer har industrin inte varit sen att sy nya glittrande tiggarpåsar:

Politiker och lobbyister köar nu för att med skattepengar kratsa kastanjerna ur AstraZenecas haveri och misslyckade satsning på Alzheimerforskning i  Södertälje. Om detta har vi skrivit förut i samband med att major Björklund brådstörtat annonserade miljardbelopp till det tidigare föga kända Life Science Lab.  Nu har förre (s)-ordföranden Ingvar Carlsson rotats fram ur gömmorna för att kräva att   ”Sverige måste fördubbla den medicinska forskningen”   Argumenten är att samhället ska ta över forskningskostnaderna när läkemedelsindustrin inte anser sig ha råd.  Det debattörerna inte gärna vill ha upp i dagsljuset är emellertid:

1) Att dagens forskning  (även samhällsfinaniserad)  ensidigt  inriktas  på att finna industriellt exploaterbara medicinska  produkter , och försummar alternativa   koncept  med  större folkhälsopotential, exempelvis med inriktning på miljögifternas och livsmedelstillsatsernas roll för ohälsopanoramat.

2) Att  dagens samhällssubventionerade läkemedelspriser redan är satta med hänsyn till att läkemedelsindustrin ska ges ekonomiskt utrymme för forskning och produktutveckling, men att industrin i stället använder sina övervinster  för vidlyftiga och ofta oetiska marknadsföringsinsatser.

3) Att en växande del av det svenska sjukdomspanoramat framkallas av sjukvård och läkemedelsindustrin själv, bl a genom att oprövade produkter och behandlingsmetoder marknadsförs och påprackas patienterna ( ex flunsavacciner, övermedicinering med biverkningar, etc)  Medicinska myndigheter bör stå på patienternas sida, inte sitta på flera stolar, och t ex ha som uppdrag att i vinstsyfte medverka till industriell exploatering av nya oprövade produkter.

 

I samma tonart sjunger nu SAAB- och Volvo-företrädare om behovet att med skattebetalarnas pengar rädda den kompetens som sägs finnas inom flygforskningen.

Låt industrin få städa efter sig själv!  Skattefinansierad forskning bör utgå från skattebetalarnas problem, inte från storfinansens!

Text: Ulf Brånell
27 maj 2012
Skriv kommentar

Och vem kan bli förvånad över att skattebetalarna ska förse Södertälje med ett nytt forskningscentrum, och därmed lösa ut AstraZeneca ur sin felinvestering? http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=5271601

Postat av Ulf den 15 september 2012

I dag rapporterar nyheterna att t o m Anders Borg nu uttalar sig om att det trots allt är läge att satsa på ..."forskningen". Det är inflytelserika herrar som rycker i trådarna.

Postat av Ulf den 5 juni 2012
Nyhetsbrevet Motgift
Registrera dig här för att få nyhetsbrevet "Motgift"
Sök i biblioteket
Sök i hela Alternativjournalens bibliotek
Sök i webshopen
Sök i webshop
Erbjudande

Denna vecka ger vi kroppen och inte minst magen och tarmarna en särskild omtanke.

Vi ger 10% rabatt på alla produkter som gynnar mage & tarm.
Gå in på vår webbutik www.klokast.se titta under Avgiftning o Tarmrening samt BioCare Näringstillskott, mage o tarm.
Erbjudandet gäller fram t o m 2 september eller så långt lagret räcker.

Roger & Lena
Weomin Kloka Gubben & Sanslösa Tanten
 

Bloggar Mest lästa
1
TBE-vaccin åter aktuellt
2
Det går att träna upp synen
3
Myndigheter och industri fortsätter angripa kosttillskott
4
Demens - ett iatrogent tillstånd?
Sponsrade länkar