Alternativa spalösningar – bada spabad i en annorlunda inramning

Du som gillar att hitta alternativa lösningar kanske blir glad att höra att det finns många alternativ till den vanliga trist spaanläggningen, där jäktade karriärister har affärsmöten och äter gåslever mellan massagen och ett dopp i ångbastun.

Spa med en twist

I ett såpass stort och vidsträckt land som vårt finns det gott om plats även för spaanläggningar med lite mer egensinniga lösningar och behandlingar, där intryck tagits från lite oväntade håll. Många span i Sverige erbjuder också samma sorts spabad och behandlingar som vanliga anläggningar, men har kanske valt att ge restaurangen en lite annorlunda touch genom att servera raw food eller enbart vegansk mat.

Mitt i naturen

Det finns även spaanläggningar som erbjuder boenden i riktiga igloos eller kåtor, och erbjuder alltså en blandning av vildmarksliv och lyx, en oväntad kombination som inte alls är oangenäm! Heta källor finns tyvärr inte i Sverige, men uppe i ett krispigt fjällandskap norr om polcirkeln kan det kännas nästan som att bada i en varm källa när man kryper ner i ett utespa som grävts ner i den steniga marken. Att bada spabad ute i naturen är en underbar upplevelse. Och då snackar vi riktig natur som sträcker sig mot alla horisonter, inte den natur man kommer till efter en kvarts bussresa från Stockholm.

Just den där riktiga storslagenheten är någonting som vi tycker är viktig i en spaanläggning. Det är inte bara behandlingen mot huden, med massage och varmt vatten och eteriska oljor som är viktig, utan även att tanken tillåts att flyga fritt i alla riktningar. Den där rätta harmonin infinner sig sällan i en miljö där folk har så nära hem och i tankarna kanske fortfarande är kavar i jobb och vardag.

Allt du kan tänka dig och mer

Hot stone-massage, regndroppsterapi, öronljusbehandling, nässköljning, tarmrengöring, lymfdränage, kraniosakral massage – på landets alternativa spaanläggningar råder ingen brist på fantasi när det kommer till att hitta nya spännande lösningar för att ge oss alternativälskare själslig och kroppslig tillfredställelse. Exemplen ovan är bara en handfull av de terapier och behandlingar som erbjuds runt om i vårt skogiga land.

Sverige och längre bort

Varför inte göra våren och sommaren till en tid att upptäcka vad som erbjuda av alternativa span i Sverige? Kanske får du så mycket inspiration att du själv bestämmer dig för att dra igång ett alternativt spa, där du kan erbjuda spabad och behandlingar helt efter eget huvud? Packa ryggsäcken och bege dig ut på upptäcktsfärd.

Känner du dig väldigt äventyrlig kan du med fördel även styra kosan ner mot Europa, här finns ännu mer att upptäcka vad gäller alternativa spamiljöer, för att inte tala om den kontinentala naturen och kulturen, som vi alltför sällan tar del av på riktigt här uppe på våra breddgrader. Framför allt, låt lusten styra dina steg. Den som söker alternativ kommer att finna dem på de mest oväntade platser.

29 Mar 2018