Är ett besök hos en skönhetsklinik något för dig?

Många har en förutfattad syn på skönhetsindustrin och där man ser denna som en cynisk bransch, endast ute efter att sko sig på pengar från desperata människor i behov av hjälp. Man måste här säga att det finns kliniker och olika behandlingar inom skönhetsindustrin som, i bästa fall, kan beskrivas som tvivelaktiga. Inte minst så har man sett flertalet reportage på tv där undersökningar gjorts angående konsekvenserna av dåligt utförda ingrepp; exempelvis bröstförstoringar, ansiktslyft och fettsugningar där det hela gått så långt att patienten fått skador för livet eller till och med avlidit.

Oförsvarligt - men mer ett tecken på att det finns oseriösa aktörer inom industrin än på att behandlingarna i fråga - rätt utförda och av skickliga läkare - per se är dåliga. Man har ett ansvar även som patient och detta ligger i att välja rätt typ av klinik och vara beredd att betala extra för ren expertis; det går inte - som inom andra branscher - att förhandla och välja klinik efter plånboken. Ren kvalitet kostar, så enkelt är det.

Det om det; vi vill göra en poäng av att det finns en skillnad i branschen och därigenom också kunna ta bort den negativa syn som många har på skönhetsindustrin i stort. Vi tror nämligen att ett avdramatiserade av de olika behandlingarna som finns tillgängliga skulle vara till gagn för de som det hela, i stort, handlar om - nämligen de som är i behov av hjälp. Den typiska patienten är inte den unga tjejen som vill ha större bröst, det är inte personen som inte orkar träna utan hellre gör en fettsugning och det handlar inte om den fåfänge killen som vill ha mer hår på hjässan.

Istället så handlar det mesta om åldrande och inbromsning av detta. Det gör - för många - ont att se hur kroppen inte fungerar på samma sätt, det är smärtsamt att se hur rynkor kommer i ansiktet och det är ett hårt slag för många att se sig själv i spegeln och se att bilden där inte alls matchar hur man känner sig inombords. det handlar alltså om ren hjälp som får personer att må bättre. Just ur den synvinkeln bör skönhetsindustrin ses. Det handlar om att erbjuda en väg till ett bättre mående - genom ett vackrare yttre.

Botox eller fillers - vilken injektion är bäst?

Två populära behandlingar för att få ett yngre utseende handlar om att man injicerar medel i området där rynkorna finns och därigenom får en slätare hy. Vi tänkte titta lite närmare på båda dessa och vi gör det genom att rada upp dem här nedan; kompletterade med för- och nackdelar samt vad man ska tänka på vid behandlingen.

Botox

Botox togs från början fram för att behandla personer som led av spasmer i ögonen. Då man sedan insåg att huden kring ögonen hos dessa patienter blev slätare och mindre rynkig - ja, då var steget till skönhetsindustrin inte särskilt lång. Idag använder man botox över i stort sett hela ansiktet; från de små skrattrynkorna vid munnen, vidare till pannan och därefter vidare till de så kallade kråkfötterna som kan synas vid ögonen.

Principen: Botox - Botulinum Toxin A - är ett preparat som bedövar musklerna under huden och som leder till att den överliggande huden slätas ut. Behandlingen är i stort sett smärtfri - känsliga patienters smärta kan dövas med hjälp av is eller lokalbedövning - och effekten  sitter i mellan 3-12 månader. En stor fördel handlar om vilan efteråt. Du kanske behöver ta det lugnt samma dag som behandlingen skett - men redan dagen efter kan du vara tillbaka på arbetet. Några dagar efter behandlingen med botox så är effekten tydlig. Du bör dock ta det lite lugnt med träning någon vecka efter avslutad behandling.

Risker? I speciella fall så har patienter drabbats av hängande ögonlock efter att man injicerat botox. Detta dock under en kortare period och inte för resten av livet. I övrigt är botox att anse som en riskfri behandling - men i och med att det handlar om att man injicerar ett gift i kroppen så ställer sig många frågande och skeptiska; något som vi har förståelse för. Där kan man istället överväga en annan  typ av injektion i form av fillers.

Fillers

Då botox handlar om att släta ut så handlar fillers mer om att ge volym till utvalda delar i ansiktet - exempelvis läpparna. Man injicerar hyaluronsyra - exempelvis Restylane eller Juvederm - och highlightar därigenom det område som man vill ska bli mer synligt. Just volym är ett väldigt bra sätt att använda sig av i syfte att se yngre ut och då huden i anslutning även den slätas ut så finns det klara fördelar. effekten av fillers sitter dock i under en kortare period än vad fallet är vid injektioner av botox - här kan man räkna med upp till ett halvår. En klar fördel med Fillers kontra Botox är att då den senare förlamar (delvis) muskulaturen så påverkar inte Fillers rörligheten på något sätt.

  • Tänk på att:
  • Alltid konsultera en läkare innan behandling där ni går igenom dina mål, eventuella risker samt om någon annan metod kanske är mer lämplig att hjälpa dig genom ditt åldrande.
  • Du får bäst effekt om du följer de råd du får av kliniken. Exempelvis gällande hy-program som du kan följa.
28 Nov 2017