Finns det någon alternativ behandling mot åderbråck?

Det finns en åkomma som drabbar många av oss och som verkligen kan påverka våra liv negativt. Åderbråck kan dels innebära att man upplever benen som tunga, att man känner viss smärta och att man kan drabbas av svullnad och bensår.

Det stora problemet ligger dock i det rent estetiska och förklaras av att ett åderbråck är allt annat än tilltalande för ögat. Det är stort, det är blått, det sticker ut och det är något som verkligen syns. För många drabbade så är både kjol och shorts uteslutet och en dag på stranden är en ren utopi.

Det handlar inte om fåfänga, det handlar om rena komplex. Ett åderbråck drar till sig uppmärksamhet och även om det är en vanlig åkomma - ungefär var tredje svensk drabbas - så är det inte desto mindre skamfyllt för det.

Traditionell kirurgi fungera bäst mot åderbråck

Kan man då bota ett åderbråck och finns det några alternativa lösningar som går utanför exempelvis kirurgi? Ja, man kan bli av med ett åderbråck och det finns några metoder som kan vara värda att nämna.

En relativt ny metod innebär att man använder sig av radiofrekvensablation där man - förenklat - stänger av venen med hjälp av värme och där man genom detta också tar bort åderbråcket i fråga. Den här metoden fungerar för vissa - men inte för alla. En annan metod går ut på att man använder laser. Även den fungerar för vissa patienter, medan den inte alls har någon större effekt för andra.

Det bästa sättet den traditionella kirurgin där man använder sig av en speciell virknålsteknik och därigenom också tar bort åderbråcket i fråga genom att dra ut blodkärlen genom små hål i benen. Låter plågsamt? Nej, det handlar om en operation som tar ungefär en timme och där man får åka hem redan samma dag. Den erbjuds på olika kliniker och den är både beprövad och effektiv. Den behandlingen skulle vi rekommendera. I övrigt så kan vi säga att det är svårt - för att inte säga omöjligt - att bli av med åderbråck. Några naturmediciner finns på marknaden som du kan prova:

  • Venestat. Finns receptfritt på Apoteket och är till stor del tillverkad av hästkastanj. Den tar du i kapselform.
  • Revena. Detta är en salva - innehållande Alun - som finns i hälsokostbutiker. Den gör så att spänningarna minskar i huden och att en del av tyngdkänslan försvinner.

Ingen av dessa tar dock bort åderbråck för ögat utan de minskar enbart besvär såsom tyngdkänsla, svullnad och värk. Vill du verkligen bli av med dina åderbråck och göra dem osynliga så är virknålstekniken bäst. Om du skulle sky kirurgi som pesten så kan stödstrumpor fungera. Dessa tar dock inte bort befintliga åderbråck, utan de lindrar dem och förhindrar uppkomsten av nya. Du får vara beredd på att bära dina stödstrumpor under resten av livet också, det ska tilläggas.

Förebygg genom motion och rörelse

Åderbråck är ärftligt till stor del. Har du åderbråck på dina ben så är det också en stor risk att dina barn kommer att drabbas. Särskilt om du är kvinna och har döttrar - till stor del så drabbas nämligen kvinnor mer än män. Det går att förebygga uppkomsten av åderbråck till viss del.

Vi ger ett tips som du kan föra vidare till dina barn: Se till att motionera. Få igång blodcirkulationen i benen och du kan minska risken för att drabbas. Kombinerar du motion på regelbunden basis med stödstrumpor så minimerar du risken för åderbråck.

25 Oct 2018