Hur får man vitare tänder hemma?

Ett leende ger alltid ett bra första intryck, men vad händer om man har ett leende som man kanske inte vill visa upp? det finns många orsaker till varför man skäms över sitt leende; det kan handla om att man har en sned tandrad, det kan handla om att man saknar tänder och det kan handla om det absolut vanligaste: att man har gula tänder.

Just gula tänder är något som många lider av och den gula nyansen kan antingen komma från sitt leverne - kaffe, cigaretter, snus och thé ger samtliga negativa avtryck - eller frå det rent genetiska; alla föds med olika förutsättningar och alla blir inte utrustade med den där bländvita tandraden. men - alla kan skapa den och det behöver faktiskt inte innebära någon dyr behandling.

Naturligtvis och innan vi fortsätter: du kommer att få absolut bäst effekt av att bleka dina tänder hos en tandläkare och det kostar idag inte så mycket som det förr gjorde. Metoderna som används är säkrare och väl beprövade dessutom. Det första rådet - för ett bättre och mer långsiktig resultat - är alltså att låta en tandläkare sköta jobbet.

Fungerar det att bleka tänder med bakpulver?

Som tips nummer två så skulle vi dock råda dig att prova en tandblekning hemma - men med saker som förmodligen redan finns i ditt hem. Vi anser nämligen att många livsmedel fungerar väl så bra som de - dyra - kit du kan köpa online på internet. Vilka är då dessa, hur går en tandblekning med alternativa metoder till, finns det för- och nackdelar och rekommenderar vi någon metod lite extra? Följ med!

Med bakpulver:

Så gör du: Blanda en tesked bakpulver i ett glas och fyll på med en matsked vatten. Blanda runt till dess att du får en smet.

Provborsta innan på ett glasföremål - repas ytan så har du rätt blandning och det är dags att gå över på tänderna. Här ska du borsta i ungefär femton minuter. Var beredd på en äcklig smak i munnen och se till att vara försiktig då du borstar. Klart.

Rekommenderas metoden? Nej. Det som sker är att du slipar bort den gula färgen och får vita tänder. Men, du slipar även ner och skadar emaljen som fungerar som en skyddande hinna. Den här metoden kan du prova någon gång - men den är inte hållbar i längden.

Med apelsin:

Så gör du: Skala en apelsin och tvätta skalet. Ta den vita delen och gnugga mot tänderna i 30 minuter. Tack vare limonen (som det finns gott om i just den vita delen) så tas alla fläckar bort. Voilá - du har fått en vitare tandrad.

Rekommenderas metoden? Ja - men med vissa reservationer som ligger i att den inte bör utföras alltför frekvent. 1-2 gånger i veckan är tillräckligt.

Med jordgubbar:

Så gör du: Dela en jordgubbe på mitten och gnid den mot dina tänder i några minuter. Jordgubbar fungerar precis som bakpulver, men är betydligt skonsammare.

Rekommenderas metoden? Ja, den rekommenderas - men med samma restriktioner som vid apelsin-metoden. Någon gång i veckan räcker.

Med Aloe-Vera:

Så gör du: Gnid Aloe-Vera mot dina tänder dagligen innan din vanliga tandborstning. Gelén tar bort missfärgningar på ett skonsamt sätt.

Rekommenderas metoden? Ja, verkligen. Vi skulle säga att den är absolut bäst och allra mest skonsam för dina tänder.

28 Nov 2017