Synen på medicinsk cannabis börjar ändras

I Sverige har vi genom åren haft en väldigt negativ syn på droger. Med stor rätt också - de allra flesta droger som finns är direkt skadliga och vi kan sitta här och räkna upp exempel på familjer som slagits i spillror som en följd av missbruk. Det som gäller är att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Det är skillnad på heroin och exempelvis marijuana.

Man måste vara medveten om att den senare drogen handlar om något som kommer från naturen och som i många länder inte ens är olagligt utan där rökandet av cannabis är en del av kulturen. Ett bloss på en marijuana-cigarett innebär inte att livet är slut.

I Sverige kan många vittna om en slags tvångsmatning av drogpropaganda där allting egentligen är en inkörsport till tyngre, farligare droger. Tar man ett bloss - ja, då är man fast och man har ett liv i misär framför sig. Så behöver det definitivt inte vara. I själva verket kan denna propaganda vara kontraproduktiv då spänningen ökar bland ungdomarna och man genom detta ställer sig mer benägna att prova.

Dessutom finns en slags dubbelmoral kring droger i Sverige då faktiskt den drog som orsakar mest skada för samhället finns att köpa på varenda Systembolag. Om vi leker med tanken om att alkohol skulle sett dagens ljus idag - hur många tror då att drycken i fråga skulle vara godkänd och rekommenderas att använda sig av? Inte många.

USA är mer liberalt

I USA ligger man steget före gällande synen på cannabis och man har tagit fasta på de positiva effekter som faktiskt finns. Medicinsk marijuana är sedan 1996 tillåten i Kalifornien och det exemplet har spridit sig till 27 andra delstater - senast Colorado.

Kort sagt: cannabis har en läkande effekt också och fungerar som smärtstillande för personer som lider av nervskador, MS och ryggmärgsskador. Det fungerar även för personer som lider av grön starr.

Historiskt beslut från Läkemedelsverket

Synen på cannabis har kommit att ändras även i Sverige. I februari i år fick två personer beviljat att använda sig av Bedipol - ett läkemedel med cannabis som aktiv substans - av Läkemedelsverket. Ett rent revolutionerande beslut som säkerligen kommer att öppna för att fler ansökningar godkänns samt att fler öppnar sina sinnen för cannabis som medicin.

Det handlar inte om ett narkotikabrott - det handlar om att man genom cannabis kan klara av vardagen. En person som lider av en ryggmärgsskada slipper känna smärta och fler än en person med dessa allvarliga skador kan vittna om vilken överlägsen smärtlindring det handlar om i jämförelse med alternativen. Och: det hela är reglerat. Du som patient ansöker inte om medicinsk cannabis - det sköter en läkare och det sker efter en omfattande undersökning där alla andra stenar är vända upp- och ner.

Polisen ställer sig skeptiska till detta och pekar - återigen - på att det hela kommer att eskalera till ett missbruk. Kan vi inte för en gångs skull de frågan ur ett mer mänskligt perspektiv och titta närmare på det faktum att medicinsk cannabis inte ger något rus utan att det handlar om att skänka skadade/sjuka personer en chans att leva utan smärta?

14 Jun 2018