Vad är skillnaden mellan botox och fillers?

Det finns så många olika behandlingar numera. Har man rynkor, vilket de flesta inte brukar gilla, kan man på olika sätt fylla ut och släta ut dem. Båda behandlingarna utförs med hjälpa av en nål. Är det någon som är erfaren och som utför själva behandlingen, är båda behandlingarna verkningsfulla. Dock är ingen av behandlingarna permanent och man bör göra om behandlingen på nytt efter några år.

Botox 

Botox är ett nervgift som heter botulinumtoxin. Man upptäckte dess effekt mest av en slump. Man sprutar in lite av nervgiftet under huden som försvagar nervens inverkan på muskeln just där man sprutar in det. De flesta gillar inte rynkor vid ögonen och kring munnen och gör därför behandlingarna där. Det som händer är att nerven förlamas och det kan bli stelt kring ögonen och munnen. Man kan inte röra den delen av ansiktet som förut. Och det är just det som är själva behandlingen för då slätas den delen av ansiktet ut.

Fillers

Fillers innehåller hyaluronsyra som redan finns i kroppen. Den hjälper till att fylla ut veck och rynkor, framför allt de som har påsar under ögonen, vilket ofta gör att huden sjunker in under ögat. Fyller man på med fillers där försvinner vecken som bildats efter för lite sömn, till exempel. Går man för länge med för lite sömn, kan påsarna under ögonen permanentas. Det är då fillers kan släta ut dem. Kroppen tar hand om hyaluronsyra och den bryts ner. Därför bör man göra behandlingen igen efter några månader.

Risker

Eftersom båda behandlingarna görs med hjälp av en nål, kan det finnas risk för att få infektioner av de pyttesmå nålsticken. Är det en klinik som är noggrann med sina nålar är risken inte stor alls. Det är därför väldigt viktigt att välja en klinik utifrån hur de hanterar sina medicinska instrument. Be alltid att få referenser och välj ut kliniken noga. Det är ju din hud det handlar om.

Fördelar

Fördelarna är många med de olika behandlingarna. De främsta är den att du inte behöver operera dig. Att lägga sig på operationsbordet innebär så många fler risker. En är den att det är viktigt att såren efter operationen ska läka. Du måste lita på at den som opererar dig har rätt hygien och vet vad den sysslar med. Den måste alltid utföras av en riktigt utbildad kirurg, som kan plastikoperationer. Du behöver inte sjukskriva dig med behandlingar med Botox eller Fillers, vilket du däremot måste efter en operation. Du kan ha en månads konvalescens efter en operation, eftersom du kommer att se ut som om du har varit med om ett slagsmål, med blånader och svullnad i ansiktet efter operationen.

kvinna injecerar fillers  i läpparna

27 Feb 2018